Tester med asterisk*

Varje höst är en av de stående programpunkterna att vi kör ett antal fystester på friidrottsgymnasiet i Umeå. Så även i år. Vanligtvis görs detta inomhus i Nolia friidrottshall för att vi skall ha samma testförhållanden från gång till gång.

I år är vi dock förvisade till att hålla till utomhus ännu en tid pga omfattande takrenoveringar i friidrottshallen. Det är ca 80 ton takbjälkar som skall upp i taket för att förstärka konstruktionen så att taket inte skall ramla ner på oss ifall det skulle ramla ner mycket snö. Vilket det ju gör på våra breddgrader. Varje vinter… Så hängslen, livrem, hjälm, knäskydd och stödhjul skall det vara….

Detta år gör vi då testerna utomhus vilket gör att resultaten inte kommer att vara direkt jämförbara med tidigare testomgångar eftersom förhållandena är annorlunda. Sådant är lite småkinkigt när man gör tester. De yttre förhållandena bör vara så identiska som möjligt från testtillfälle till testtillfälle.  Så därför blir det en asterisk i testprotokollet denna omgång.

Det vi testade denna gång var några klassiska fystest som görs och har gjorts i snart sagt alla sådana här verksamheter i alla tider. Stående och flygande 30m för att kolla på snabbheten och stående längdhopp där man får en uppfattning om benstyrka och explosiviteten i benen. Vi gjorde även vertikalhopp i form av ”counter movement jump” (CMJ) för att komplettera testandet av explosiviteten i benen. Vi kommer att komplettera detta med ytterligare hopptest, stående 5-steg, samt kulkast.

Även om förhållandena inte var de rätta denna gång så tyckte vi att det var värt att göra testerna utomhus och just nu eftersom det ändå ger en bild av hur de aktivas fysiska status ser ut så här i slutet på en tävlingssäsong och innan vi går in i grundträningen inför nästa tävlingsår.

Tack för denna gång. Vi hörs igen förmodligen i något helt annat ämne.

Lämna en kommentar