Finbesök – Finlands Olympiska Kommitté

Åter igen har vi haft internationellt besök på Idrottshögskolan för att ta del av hur vi arrangerar ”dubbla karriärer” dvs kombinationen elitsatsning på sin idrott och att studera parallellt på Umeå Universitet. Veckans gäster i stan kom från moderlandet i Öst, Finland i form av representanter från Finlands Olympiska kommitte.

Representanter för Finlands Olympiska kommitte och ett gäng kollegor på IH.

I Finland har man på allvar börjat titta på hur man skall få ihop studielivet för idrottare eftersom man har konstaterat att det finns ett behov för detta och då börjat titta på hur man gör i andra länder. Det är helt naturligt att man bland annat tittar på den svenska modellen eftersom vi har hållit på några år. Närmare bestämt 14.

I kontakterna med Riksidrottsförbundet och deras ansvarige i dessa frågor, Kent Lindahl, så hade de fått rekomendationen att besöka oss.

Givetvis så är det dessutom väldigt praktiskt att vi hos oss har personal, i form av Taru, som är ”fullblodsfinne” och behärskar det finska språket fullt ut. Själv bidrar jag med min ”neandertalsfinska” vid dessa besök, vilka börjar bli några stycken. Vi har tidigare haft besök från bland annat Kuortane Olympiaträningscentrum och Idrottshögskolan i Jyväskylä.

Delikatesser inmundigas på ”Gothards”

Dagen ägnades åt en hel massa information om hur och vad vi gör, bakgrunden till vår verksamhet, organisationen mm. Vi hade även en av våra friidrottsstudenter, Aleksi från Kauhajoki, som är läkarstudent och sprinter som berättade om sitt perspektiv drygt fem och ett halvt år in i studierna. Det är ju det som egentligen räknas, hur fungerar det för idrottarna i verkligheten. Jag tror att FOK -representanterna fick en väldigt bra och mångfacetterad bild av våra styrkor och utvecklingsområden med detta besök.

En delikat efterrätt. Givetvis glass med en del exotiskt frukter fräst i godheter

För min del började besöket redan i måndags med att närvara på välkomstmiddagen med finländarna. Det blev en trerätters på restaurangen ”Gothards”, Umeås kanske bästa restaurang. Fint skall det vara.

Tillochmed fiskskrället som serverades smakade bra denna gång

Avslutningsvis blev det även en runda på en av de lokala Sportbarerna eftersom det var en avgörande fotbollsmatch mellan Finland och Montenegro i Nations League. 2-0 till Finland så det gjorde en trevlig kväll ännu bättre.

No niin…. Heippa hej🤟

Lämna en kommentar